



NATIONAL PRODUCTIVITY COUNCIL

(Under DPIIT, Ministry of Commerce & Industry, Govt. of India)

2 Days Workshop on "How to Start your Business"

29th February -01st March, 2020

1. About NPC

National Productivity Council (NPC) is a national level organization promoting productivity culture in India. Established in the year 1958 as a registered society by Government of India, NPC is functioning under Ministry of Commerce & Industry Govt. of India. It is an autonomous, tripartite, non-profit organization having equal representation from government, employer and worker organizations and from technical and professional institutions on its Governing Council.NPC provides consultancy and training and undertakes research in the areas of productivity besides implementing productivity promotion programmes of the Tokyo based Asian Productivity Organisation (APO), an inter-governmental body where NPC represents Government of India as a founder member.

2. Program Background

This workshop will be a guide to interested individuals in creating their own business. This workshop will cover a progression of topics necessary for successful business creation including: mindset, ideation, planning, action and strategy. Rather than just describing what to do, the focus will be on guiding through the process of actually doing it. This will bring all of the tools and lessons together for individual to launch their business.





3. Broad Outline Day 1

Sl. No.	Session	Duration (Minutes)	Timing
Day 1			
1	Introduction & Ice Breaker	15 mins	10:00 AM
2	Confidence building	45 mins	10:15 - 11:00 AM
3	Need for self-employment, Entrepreneurship Development (What, why & how?)	60 mins	11:00 – 12:00 PM
4	Tea Break	15 mins	12:00 PM - 12:15 PM
5	Attitude and its impact on Entrepreneurship	45 mins	12:15 PM – 1:00 PM
6	Lunch Break	45 mins	1:00 PM - 1:45 PM
7	Entrepreneurial competencies – importance, explanation with examples, case study for identification of different competencies	75 mins	1:45 PM – 3:00 PM
8	Activity - Ring Toss Exercise – Risk taking behaviour	15 mins	3:00 PM - 3:15 PM
9	Tea Break	15 mins	3:15 PM - 3:30 PM
10	Business Opportunity Sensing – Case Study & Group Activity	60 mins	3:30 PM - 4:30 PM
11	SWOT Analysis & Market Survey	30 mins	4:30 PM - 5:00 PM
Day 2			
1	Revision	15 mins	10:00 AM
2	Business Plan Preparation – what, why & how? Plant format	120 mins	10:15 - 12:15 PM
3	Financing the new venture (Sources of capital, Risk and Venture Capital)	45 mins	12:15 PM – 1:00 PM
4	Lunch Break	45 mins	1:00 PM - 1:45 PM
5	Managing and Scaling the venture (Entrepreneurial strategy, IPO)	75 mins	1:45 PM – 3:00 PM
6	Tea Break	15 mins	3:00 PM - 3:15 PM
7	NPC	75 mins	3:15 PM -4:30 PM
8	Q&A	15 mins	4:30 PM – 4:45 PM
9	Feedback & Testimony	15 mins	4:45 PM- 5:00 PM

(The Participants at the end of the successful completion of the 2-Days Workshop shall be awarded a Certificate of Participation)





4. Timings:

Registration Time: 9:30 AM Program Time: 10 AM to 5 PM

Working Lunch: 1:00 PM (40 Minutes)

Tea Break: 11:30 AM and 3:30 PM (15 Minutes Each)

5. Venue: NPC Conference Hall, National Productivity Council, Utpadakta Bhavan, 5-6 Institutional Area, Lodhi Road, New Delhi-110003

6. Participation Fee : Rs. 3000/- plus GST @ 18% per participant.

Total Fee: Rs.3540/- per participant.

7. Contact Information:

Program Director: Sh. S.P. Tripathi, Group Head, Strategic Planning

and Business Development

Program Coordinator: Ms Shrawani Srivastava

Email: shrawani.s@npcindia.gov.in, shrawani.s@npcindia.gov.in, shrawani.npcdelhi@gmail.com

Mobile No- 9599876800

8. Payment Details:

Programme fees to be paid through account transfer in the name of National Productivity Council by NEFT/RTGS/UPI

Bank Details: Indian Overseas Bank 70, Golf link branch, New Delhi

SB A/C no - 026501000009207

MICR - 110020007, IFSC No- IOBA0000265

PAN No.- AAATN0402F

GSTIN – 07AAATN0402F1Z8

While paying, please quote – "SB2020"